Korai magömlés

Korai magömlésnek nevezzük, ha a férfi szándéka ellenére nem tudja megfelelően kontrollálni magömlésének idejét és a hüvelybe hatolás előtt, illetve azt követően rövid időn belül következik be. A szexuális diszfunkció nagymértékben befolyásolja a szexuális élet minőségét és a partnerek elégedettségét.

Korai magömlésnek nevezzük, ha a férfi szándéka ellenére nem tudja megfelelően kontrollálni magömlésének idejét és a hüvelybe hatolás előtt, illetve azt követően rövid időn belül következik be. A szexuális diszfunkció nagymértékben befolyásolja a szexuális élet minőségét és a partnerek elégedettségét.

Korai magömlésről akkor beszélünk, ha a férfi még a pénisz hüvelybe való bevezetése előtt vagy azt követően nagyon gyorsan eléri a csúcspontot, jellemzően egy perc, esetleg 90 másodperc alatt. Ha csak ritkán fordul elő, akkor nincs ok az aggodalomra, azonban ha gyakran megtörténik és az elmúlt hónapokban az együttlétek többsége korai ejakulációval végződött, mindenképpen meg kell oldani.

Minden harmadik férfi élete során szembesül ezzel a problémával és szinte minden férfi zavarban van, ha beszélni kell róla. Ám nemcsak ők érzik magukat feszélyezve, hanem partnereik is. Sajnos ha a helyzet megoldatlan marad, az a párkapcsolat felbomlását és válást is eredményezhet. Hatásai később az élet más területein is érzékelhetőek.

Akaratlan magömlés

Számos "internetes szakértő" azt javasolja, hogy gyakoribb maszturbációval harcoljon az akaratlan magömlés ellen. Ennek a tevékenységnek az a negatívuma, hogy amikor a férfi maszturbál, nem a hosszú élvezet a cél, hanem a mihamarabbi elélvezés.

Mi okozza a korai magömlést?

 • partnerváltás
 • stressz
 • depresszió
 • szorongás, ami összefügghet a szexuális teljesítménnyel, de más tényezők is okozhatják
 • félelem
 • zavartságkevésbé gyakori szexuális együttlét
 • abnormális hormonszint
 • bizonyos típusú gyógyszerek szedése
 • gyakran ismétlődő szituációk, melyek során a lebukásveszély miatt a mihamarabbi elélvezés volt a cél
 • bűntudat érzése, amely felgyorsíthatja a szexuális együttlétet
 • problémák a kapcsolatban
 • pajzsmirigyproblémák
 • az idegvégződések károsodása
 • sérülések
 • egészségtelen életmód (dohányzás, alkoholfogyasztás, kábítószer, túlsúly, elhízás)
 • prosztataproblémáktraumás szexuális tapasztalat a gyermekkorból

Hogyan kell kezelni?

Arra a kérdésre, hogy hogyan kell kezelni a korai ejakulációt, MUDr. Václav Urbánek, CSc. válaszol: "A legalapvetőbb előfeltétele a korai magömlés kezelésének a rendszeres szexuális élet biztosítása a férfi számára; vagyis a szexuális együttlét rendszeressége és elegendő gyakorisága. Ez hetente több alkalommal ajánlott. Ha az egyes magömlések között (különösen a fiatal betegeknél) egy teljes hét vagy akár jóval hosszabb idő telik el, a következő közösülés során gyorsabban megtörténik a magömlés. Ez kérem nem betegség, hanem fiziológiai törvényszerűség."

"Start - stop" technika

Az eredeti cél egy olyan gyakorlat használata volt, amely során a férfi először száraz kézzel maszturbál. Mielőtt a férfi elérné a csúcspontot, azonnal lassít és vár 10-20 másodpercet. Ezt legalább háromszor megismétli, majd negyedszerre ejakuál. Ha ezt a módszert néhányszor alkalmazza és már kontrolállni tudja a helyzetet, ezt követően nedves kézzel a hüvelybe való behatolás érzését kelti. Az eljárás megismételendő.

A maszturbáció teljesen eltér a valódi együttléttől. Egy szerető kapcsolatban ez nem okoz gondot, mivel jelen van egy megértő társ, aki ismeri a problémát. Hasonló módon együtt gyakorolhatják ezt a technikát úgy, hogy a partner közvetlenül a csúcspont előtt ingerli a péniszt. A gyakorlatot egymás után töbször is meg lehet ismételni. A parnereknek együtt kell felfedezniük egy "pontot, ahonnan nics visszaút" és így késlelteni a magömlést. Bár ez a technika egyszerűnek tűnhet, sok gyakorlást és ismétlést igényel. Természetesen, ahogy azt MUDr. Urbánek is említi, a gyakoriság jelentős szerepet játszik.

A Kegel-gyakorlatok, avagy a medencefenék izmainak erősítése

Az Amerikai Biotechnológiai Információs Központ 2012-ben tanulmányt készített az élethosszig tartó korai magömlésről és a medencefenék izmairól. Negyven férfi, aki egyetlen percig sem tudta irányítani az ejakulációt, 12 hetes tanfolyamon vett részt, ahol a medencefenék izmait erősítették. Megállapították, hogy az ejakulációra adott válaszidő 31,7 másodpercről 146,2 másodpercre emelkedett.

A Kegel-gyakorlatokat eredetileg a nők szülés után fellépő, medencefenéki izmokkal kapcsolatos problémáinak megszüntetésére fejlesztették ki. Napjainkban azonban nők és férfiak körében egyaránt használatosak. Az elv az említett izmok összeszorításán (mintha a vizeletet próbálnánk visszatartani), pár másodpercig való tartásán, elengedésén, majd a gyakorlat megismétlésén alapszik.

A férfiaknál ezek a gyakorlatok javíthatják a pénisz véráramlását, valamint jobb önkontrollt eredményezhetnek, és javítják a magömlés szándékos késleltetésének képességét az együttlét során.

A gondolatelterelés technikája

Nem újkeletű technikáról van szó. Lényege, hogy amikor a férfi már érzi, hogy közel van az izgalmi szint "csúcsához", elkezd egy teljesen más dologra gondolni: sport, kedvenc könyv, vagy bármi másra, ami nem függ össze a szexualitással, akár unalmasra is. Ki akar azonban szexuális aktus közben például a munkára gondolni, amikor a partnereknek teljes átéléssel kellene élvezniük egymást? Ezért ez a technika nem tartozik a legjobb választások közé.

Óvszer használata

Sok férfi azt állítja, hogy az óvszer használata csökkenti a stimulációt és késlelteti az ejakulációt. Az óvszert ezért a probléma megoldásának eszközeként lehet használni. Viszont fontos az anyag vastagsága, amelyből készült, ugyanis a maximális érzékenység céljából léteznek extra vékony óvszerek is, amelyek a magömlés késleltetésére nem biztos, hogy megfelelőek.

Kommunikáljon partnerével

Az egészséges kapcsolat szempontjából fontos a kommunikáció. Bármilyen jellegű szexuális probléma esetén ajánlott bevonni a partnert is. A saját érzésekről való beszélgetés, valamint a jó érzések és aggodalmak megosztása egyaránt elősegítik a problémák közösen való megoldását. Sok pár nem beszél a szexről, mert félnek, hogy megbántják a másikat, viszont éppen a beszélgetés hiánya mélyíti el a problémát.

A félelmekről való beszélgetés gyakran segít megoldani őket. Bizonyos esetekben a partnerének is lehetnek saját gondjai, amelyek hozzájárulhatnak a szexuális élet problémájához. Egyes nők például nem jutnak el az orgazmusig a közösülés közben és ők inkább a kézi vagy orális stimulációt részesítik előnyben.

Ha általánosan a szexről kezdenek el beszélgetni, ne csak a problémákról és félelmekről legyen szó, hanem beszéljenek az álmaikról és vágyaikról is. S éppen a kommunikáció állhat szexuális életük minőségének javulása hátterében.

Gyógyszerek és táplálékkiegészítők

Vényköteles gyógyszerek

MUDr. Václav Urbánek szexuológus így magyarázza: "Az orvos felírhat Önnek helyi érzéstelenítő készítményt, amellyel csökkentheti a pénisz érzékenységét. A készítményt vékony rétegben kell felvinni a hímvessző makkjára és egyaránt előnyös az óvszer használata is (köztudott, hogy az óvszert latexből készítik, amely tompító hatású és természetesen teljesen megakadályozza a női nemi szervek nemkívánatos elérzéketlenségét). Bizonyos esetekben elegendő érzésteleníteni az előbőrön lévő kantárt. A kenőcs formájában előállított helyi érzéstelenítő szereket (vagy helyi érzéstelenítőket) körülbelül harminc, a géleket tizenöt, a sprayt pedig öt perccel a közösülés előtt kell applikálni a péniszre."

Táplálékkiegészítők

Ha a természetes készítményeket részesíti előnyben, szedjen Zerex Extralong tablettát! A tablettának jótékony hatása van a szexuális közösülés meghosszabbítására, ezért kimondottan olyan férfiaknak szánják, akik a korai magömlés problémájával küzdenek. A hagyományos gyógynövényekből és esszenciális aminosavakból álló természetes, egyedülálló összetétele növeli a libidót és a szexuális vágyat, valamint hozzájárul a jó közérzet kialakításához.