Feromonok

A feromon molekulák felelősek a másik nemhez való azonnali szexuális vonzalom kialakulásáért. Hogyan működnek a feromonok?

Mit jelentenek a feromonok?

A feromon görög eredetű szó, jelentése „a stimuláció hordozója“. Ezt a kifejezést Peter Karlson és Martin Lüscher tudósok azon hormonok elnevezésére vezették be, amelyek kémiai vegyületek, és amelyeket az élő szervezetek az azonos biológiai fajjal való kölcsönös kommunikáció érdekében bocsátanak ki magukból, ezzel fizikai és viselkedési változásokat kiváltva a másik egyednél.

Hogyan működnek a feromonok?

A feromonok segíthetnek élelem keresésben, előidézhetik vagy tompíthatják a védekező- és riasztó reakciókat, valamint a szexuális vonzalom kialakulásáért felelősek. Az emberi feromonok (a férfi androsztenon és a női ösztrogén) elsősorban a verejték által szabadulnak fel a férfi és a nő bőréből, és egy speciális szerv segítségével érzékeljük őket, amely az orr és a száj között található (ún. Vomeronazális szerv, vagy Jacobson-szerv).

A feromon molekulák felelősek a másik nemhez való azonnali szexuális vonzalom kialakulásáért. Tudományos kutatások kimutatták, hogy még a legjobb női parfüm sem egyezik a természetes feromonokkal, és azok a nők, akik több női feromonnal rendelkeztek (pl. az ovuláció alatt), szexuálisan sokkal vonzóbbak voltak a férfiak számára.

Hasonlóképpen azok férfiak is, akiknek magasabb volt a feromon szintjük, szexuálisan erősebben, férfiasabban és vonzóbban hatottak az ellenkező nemre. A feromonok nem rendelkeznek különleges illattal, a természetes afrodiziákumok közé tartoznak, amelyek anélkül működnek, hogy mi azt észrevennénk.

Mi okozza a feromonok kiválasztódásának csökkenését?

A feromonok kiválasztódását a férfiak és a nők esetében is az befolyásolja, hogy egészséges életmódot folytatnak-e. Kevesebb feromon választódik ki, ha fáradtság, munkahelyi stressz, álmatlanság stb. gyötri. A nők esetében a menstruációs ciklus és a hormonális változások is hatással vannak a feromonok kiválasztódására. A kiválasztódás csökkenése előfordulhat hormonális antikoncepció szedése során vagy menopauza idején is. A természetesen kiválasztódó feromonokat elnyomják az általánosan használt kozmetikai termékek, úgy mint a dezodorok, a samponok, a tusolók, a testápolók és az izzadásgátlók. A férfiak és a nők ezért gyakran olyan parfümöket választanak, amelyek feromonokat tartalmaznak.

Hogyan használják a feromonos parfümöket?

A feromonokat tartalmazó férfi parfümök tudatalatti szinten segítenek a férfiaknak növelni a vonzerejüket az ellenkező nemnél. Amíg az általános férfi parfümök növelhetik a férfiak vonzerejét és csábító illattukkal magukra vonzhatják a nők figyelmét, a feromon komponens nem feltűnő, viszont közvetlenül hat az ellenkező nem agyára.

A férfi feromonos parfümöket és kölnivizeket a klasszikus férfi illatokhoz hasonlóan a nyak, a fül, a kar és a kéz tájékán alkalmazzák. Úgy is dönthet, hogy a legjobb férfi parfümöt, amellyel már jó tapasztalata van, külön használja a ferfi feromontól. Ebben az esetben fontos, hogy ne legyen túlzásba véve, és csak 1-2 csepp feromont alkalmazzanak a fül mögé vagy a hónaljra. A férfi feromonos parfümök hatása a feromonok intenzitásától és minőségétől függően kb. 4-10 órán keresztül tart.