Szteroidok

Mik a szteroidok? Milyen mellékhatásai vannak a szteroidoknak?

Mik a szteroidok?

A szteroidok biológiailag aktív vegyületek, amelyek egy bizonyos mértékig saját maguk alkotják az emberi test egy részét. Az emberi fiziológia egy részét olyan szteroidos hormonok képezik, amelyek kötődnek a receptorfehérjékhez, és képesek megváltoztatni a gén transzkripcióját és a sejtek metabolizmusát. Léteznek olyan szteroidok, amelyeknek számos jótékony hatásuk van: fogyást vagy hízást elősegítő szteroidok, izomnövelő szteroidok, valamint szteroidok az erőnlét és a potencia fokozására. Fontos szteroid a koleszterin is.

Milyen szteroidok léteznek?

 • fitoszterinek: növényekben találhatóak
 • ergoszterinek: gombákban találhatóak
 • kortikoszteroidok: (például a glukokortikoidok) a mellékvesekéregben képződnek,szabályozzák a víz- és ásványi anyagok gazdálkodását, irányítják a fehérjék és a szénhidrátok anyagcseréjét; gyógyszerészetben használják őket
 • anabolikus szteroidok: elősegítik a gyorsabb izom- és csontnövekedést, valamint a nagyobb teljesítményt, a sportolók gyakran visszaélnek a használatával (pl. nandrolon)
 • nemi (szexuális) szteroidok: (androszteron, ösztradiol, gesztagén) férfi és női nemi hormonok

A mesterségesen előállított szteroidok hatásai nem mindig ideálisak, ezért sokféle anabolikus szteroidot tiltott doppingnak tekintünk.

Az egyik legnépszerűbb szteroidok közé tartozik a tesztoszteron, amely férfi nemi hormon, és befolyásolja a másodlagos férfi nemi jelleget, az agressziót, a szexuális viselkedést, a potenciát és az általános vitalitást.

Hogyan növelhető a tesztoszteronszint?

Az alacsony tesztoszteronszint (amely már a harmincadik életév betöltése után jelentkezhet), csökkentett szexuális vágyat, merevedési zavart és meddőséget okoz a férfiaknál. Kísérő tünet lehet a csontritkulás, az izomtömegvesztés és a hajhullás.

Férfi nemi hormon hiányában a férfi elkezdhet szedni kezdőknek ajánlott biztonságos szteroidokat, megfelelően adagolt tesztoszteron formájában. Ez a kezelés történhet tapasz, injekció, gél, kenőcs, vagy táplálékkiegészítők formájában, amelyek támogatják a tesztoszterontermelődést.

Milyen mellékhatásai vannak a szteroidoknak?

Az anabolikus szteroidok, amelyeket a gyorsabb izomzatnövelés és a jobb teljesítmény érdekében használnak, számos mellékhatással járnak. Például:

 • vese- és májkárosodás
 • magas vérnyomás és a szívroham kockázata 2
 • hajhullás
 • pattanások, bőrbetegségek, striák gyakoribb előfordulása
 • izomgörcsök
 • fokozott érzelmi labilitás (szorongás, hangulatváltozások) és agresszió
 • prosztata megnagyobbodás
 • spermiumok számának csökkenése
 • bokaduzzanat

A szintetikusan előállított szteroidok legjobb helyettesítője az ésszerűen használt, természetes táplálékkiegészítők.

Milyen biztonságos és természetes szteroidokat ismerünk?

A népszerű tablettás szteroidok általában a komplex táplálékkiegészítők közé tartoznak, amelyek vitaminokat és más fontos tápanyagokat is tartalmaznak az emberi szervezet számára.

Azon férfiak számára, akik idősebb korban szeretnék növelni a teljesítményüket és újraindítani a szexualitás életüket, különösen alkalmasak a gyógynövényekből, például a damiánából vagy a görögszénából készült tabletták. A szexuális teljesítményen kívül javítják az immunitást és szabályozzák a testsúlyt.

A királydinnye nevezetű növény kivonatából nyert készítmények alkalmasak az erekció és a potencia javítására, amelyek közé tartozik a Zerex Ultragold is. Különösen alkalmas 40 éves férfiak számára, akik természetes és biztonságos módon szeretnék növelni a tesztoszteronszintjüket.