Prosztata-problémák

A prosztata a megfelelő időben biztosítja az életfontosságú folyadék átvitelét. Azonban, ahogyan a férfiak öregszenek, annál nagyobb a prosztata-megnagyobbodás vagy a prosztatarák kialakulásának veszélye. Kellemetlenség léphet fel szexuális téren is, ha a prosztata-problémák gyenge erekciót okoznak.

Prosztata

A prosztata egy kis mirigy, amelynek fő funkciója a prosztata-folyadék kiválasztása, amely a spermium egyik összetevője. A végbélnyílás előtt, a húgyhólyag és a pénisz között helyezkedik el. A prosztata közepén halad át a húgyvezeték, amely a húgyhólyagból vezeti a vizeletet. A prosztata a tejfolyadék részét képezi, amely táplálékként szolgál a sperma számára - így biztosítva azok hosszabb életét. Ejakuláció esetén a herében létrejött spermium egy úgynevezett vas-deferens csatornán keresztül jut el a prosztatába. Ehhez a prosztata bezárul, és ezt a folyadékot a húgycsőbe tolja.

A prosztata mérete a dióhoz hasonló, és súlya körülbelül 20 gramm. Az életkor előrehaladtával nőhet, ami a legtöbb férfi számára az öregedés normális része.

Prosztata-problémák

Tehát a prosztata a megfelelő időben biztosítja az életfontosságú folyadék átvitelét. Azonban, ahogyan a férfiak öregszenek, annál nagyobb a prosztata-megnagyobbodás (professzionálisan mondva jóindulatú prosztata-megnagyobbodás) vagy a prosztatarák kialakulásának veszélye. Kellemetlenség léphet fel szexuális téren is, ha a prosztata-problémák gyenge erekciót okoznak.

Prosztata-megnagyobbodás

A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás gyakori jelenség a férfiak életkorának előrehaladtával. Már tudjuk, hogy a prosztata körülveszi a vizeletcsövet. A megnagyobbodott prosztata összenyomja, és irritálja a húgyhólyag falát, ami gátolja a normális vizelést: lelassul vagy leáll a vizeletürítés.

A prosztata-megnagyobbodás tünetei a következők:

 • gyakori vagy sürgős vizelési inger
 • az érzés, hogy a húgyhólyag tele van, még vizelés után is
 • a vizelet gyenge áramlása, megszakított vizelés, többször meg kell szakítani a vizelést és újrakezdeni
 • nehezen kezdődik a vizelés, súlyos esetekben teljes vizelési képtelenség
 • gyakoribb vizeletürítés, véres vizelet

Hagyatkozzon a megelőzésre és a természetes összetevőkre

A természetes összetevők, amelyek pozitív hatással vannak a prosztatára a következők:

Saw palmetto (Fűrészpálma) - Ez a gyógynövény a pálma gyümölcséből származik. Évszázadokon keresztül a vizelettel kapcsolatos problémák enyhítésére használták, beleértve a megnagyobbodott prosztata által okozott problémákat is. Az Amerikai Országos Egészségügyi Intézmények szerint számos kisebb tanulmány mutattott rá, hogy a fűrészpálma hatékony lehet a megnagyobbodott prosztata tüneteinek enyhítésében.

Nagy csalán - a nagy csalán gyökere javítja a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás egyes tüneteit, és Európában gyakran használják. Gyulladásgátló hatású, és pozitívan befolyásolja a veseműködés funkcióját, valamint a húgyutak működését.

A Zerex Prostanax táplálék-kiegészítő a cink kiegészítésével magába foglalja ezt a két növényi összetevőt. A cink fontos ásványi anyag, amely megakadályozza a tesztoszteron dihidrotesztoszteronná való átalakulását, ami hatással van a prosztata sejteinek növekedésének lelassítására.

Prosztatarák

Ez a férfiak egyik leggyakoribb rákbetegsége. Általában a prosztatarák lassan növekszik a prosztata sejtjeiben, és kezdetben a prosztatára korlátozódik, ahol nem okoz súlyosabb károkat. A rákbetegség olyan rákos sejtek egy csoportja, amelyek képesek nőni és elpusztítani a környező szöveteket. A test más részeire is kiterjedhet (áttétek).

A tünetek gyakran csak akkor fordulnak elő, ha a prosztata elég nagy ahhoz, hogy befolyásolja a húgycsövet. Ezért a rák korai stádiumban nem jár tünetekkel. Ha mégis megjelenne, általában a következők lehetnek:

 • abnormálisan gyakori vizelési inger
 • problémák a vizelés inditásánál
 • a vizelet megőrzésének problémája
 • véres vizelet, fájdalmas vizelés
 • merevedési zavar (az erekció elérésével vagy megtartásával kapcsolatos problémák)

Bár a prosztatarák néhány fajtája lassan növekszik, és minimálisan, vagy akár nem is igényel kezelést, más típusok agresszívek és gyorsan terjedhetnek. A prosztatarák, amelyet időben megállapítanak - amikor még csak a prosztatára korlátozódik – nagy eséllyel sikeresen kezelhető.

A betegség előfordulásának kockázati tényezői

Minden kockázati tényezőnek számít, ami befolyásolja a betegség kialakulásának esélyét - rák. Prosztatarák esetében ezek a következők:

 • Életkor – a betegség kockázata növekszik az életkorral. A 40 évnél fiatalabb férfiak esetében a prosztatarák ritkább, előfordulásának valószínűsége 50 év felett megnő. 75 év alatti férfiaknál 7 férfi közül egy küzd ezzel a betegséggel. 85 éves korig ez az arány 5 férfiből 1-re nő.
 • Etnikai származás – Leggyakrabban a prosztatarák az afroamerikai és az afrikai származású karibi férfiak körében fordul elő. A prosztatarák a legkisebb arányban az ázsiai eredetű férfiak körében fordul elő. Észak-Amerikában, Északnyugat-Európában, Ausztráliában és a Karib-szigeteken leggyakoribb a prosztatarák. Ázsiában, Afrikában, Közép-Amerikában és Dél-Amerikában nem gyakori. A faji és etnikai különbségek okai nem egyértelműek.
 • Családtörténet - Ha van egy első ágú férfirokona, akinek prosztatarákja van, nagyobb a kialakulás esélye, mint azoknál a férfiaknál, akik nem rendelkeznek ilyen családi háttérrel. A előfordulás kockázata akkor is emelkedik, ha egynél több férfi rokonának van prosztatarákja. A kockázatok magasabbak azoknál a férfiaknál is, akiknek a férfi rokonait fiatal korukban diagnosztizálták.
 • Genetika - A változó gének növelhetik a prosztatarák átvitelének kockázatát szülőktől a gyermekekig. A férfiak olyan géneket örökölhetnek, amelyek növelhetik a kockázatot.
 • A táplálkozás és az életmód - bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a környezet és az életmód befolyásolhatja a prosztatarák kockázatát. Azok a férfiaknak, akik rengeteg vörös húst, vagy magas zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztanak, kissé nagyobb esélyük van a prosztatarák kialakulására. Ezek a férfiak kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak.

Prosztatarák kezelése

Mindegyik esetet egyedileg kell kezelni, eltérő kezelési lehetőségekkel. Ezek közé tartozik:

 • Az aktív megfigyelés célja elkerülni az ártalmatlan rákbetegségek szükségtelen kezelését, és egyidőben biztosítani a kezelést azok számára, akiknek szükségük van rá. Ez egy biztonságos stratégia. A vérben lévő prosztata-ellenanyagokat, vagy a PSA-t (a normál és rosszindulatú prosztata sejtek által termelt fehérjét) azonnali rendelkezés nélkül ellenőrizzük. A prosztatarák alacsony kockázatával diagnosztizált férfiaknak legfeljebb kétharmada nem igényel kezelést.
 • Sugárkezelés (Brachyterapia) - Radioaktív magokat ültetnek be a prosztatába, ezáltal célzott sugárzást biztosítanak.
 • Konformális sugárterápia - a sugarak úgy vannak kialakítva, hogy akkora területet fedjenek át, amekkora a kezelendő szerv, vagy terület. Ez minimalizálja az egészséges szövetek sugárterhelését.
 • Intenzitás modulált radioterápia - Ez a konformális sugárterápia fejlett formája.
 • A krioterápia (kryochirurgia) egy módszer a rákos sejtek fagyasztással történő megölésére. A cryonella nevű apró szondákat beillesztik a prosztatába a végbél falán keresztül. Fagyasztják a prosztatamintát és megölik a rákos sejteket, de néhány normál sejtet is elhalasztanak.
 • Az androgén-szuppressziós terápia hormonkezelés, amely csökkenti az androgén hatását. Az androgének férfi hormonok, amelyek stimulálják a rák növekedését. Ez a terápia lelassíthatja, és akár megakadályozhatja a rák növekedését az androgén szint csökkentésével.
 • A kemoterápia egy lehetséges megoldás a rákos sejtek leölésében.
 • Radikális prosztatektómia - A prosztata műtéti úton eltávolítható. Ez a kezelés egy lehetőség a lokalizált prosztatarák és helyileg előrehaladott prosztata-karcinóma kezelésére. Ezeket a kezeléseket általában egymás után használják, bár egyes esetekben kombinálhatók.

Végül egy érdekesség

Egyes orvosok szerint a prosztatarák nem nevezhető ráknak. A rák szó pánikot okozhat a betegeknél. Egy Svédországban végzett vizsgálat szerint a daganatos betegek öngyilkossági aránya hatszor magasabb volt, mint a többi lakosság esetében. A tanulmány A prosztatarák diagnosztizálása utáni kardiovaszkuláris esetek és az öngyilkosság azonnali kockázata megnevezést kapta: Potenciálisan közös tanulmány. A kutatók 168 584 svéd férfi adatait elemezték, akiknél prosztatarákot diagnosztizáltak 1961 és 2004 között. Ezen férfiak közül a rák diagnosztizálását követően egy éven belül 10 126 (6 százalék) esetben jegyeztek fel kardiovaszkuláris esetet, akik közül 136 (0,08 százalék) öngyilkos lett.