Hogyan kerül sor erekcióra

Az erekció elérése pontos sorrendet követel a testében. Az erekciót indító és megtartó mechanizmus magába foglalja...

Az erekció elérése pontos sorrendet követel a testében. Az erekciót indító és megtartó mechanizmus magába foglalja: az agyi, a gerincvelői és a pénisz környéki idegimpulzusokat és a péniszkamrák körüli izmok, rostos szövetek, vénák és artériák visszajelzését. Erekciózavarra akkor kerül sor, ha a lépések közül az egyik meghibásodik.

A péniszben két kamra található (corporacavernosa), amelyek a szerv egész hosszában végigfutnak. A kamrák szivacsos szövettel vannak kitöltve és membránnal vannak körülvéve (tunica albuginea). A szivacsos szövetben simaizmok, szálas szövetek, kitöltő terek, artériák és vénák találhatóak.

A húgycső és az ejakulációs cső két kamra alatt helyezkedik el és szivacsos testtel van körülvéve (corpus spongiosum).

Az erekció mechanizmusa tapintással vagy pszichés stimulációval, ill. mindkettővel egyidejűleg indul be. Az agyból és a helyi idegekből induló impulzusok a pénisz kamráiban lévő izmok elernyedését, amellyel lehetővé teszi az artériákon keresztül a vér áramlását a kamrákba és ezzel megtöltődnek a töltőterek. A kamrákban lévő vér egyfajta nyomást fejt ki és a pénisz megnő.

A pénisz elegendő vérellátása merevedést – erekciót vált ki. A membrán segít a pénisz kamráiban tartani a vért, amellyel bebiztosítja, hogy az erekció az egész nemi együttlét alatt fennmaradjon. Az ingerlés végén vagy a szexuális kielégülés után a pénisz izmainak összehúzódása megállítja a vér beáramlását. A csatornák kinyílnak és a vér a vénákon keresztül eltávozik. Fordított erekciós mechanizmusról van szó, amikor is a pénisz lelankad és visszatér eredeti méretéhez.